Vertrouwen in de toekomst na de scheiding

Wie midden in de scheiding zit heeft die wel vertrouwen in de toekomst na de scheiding. Meestal denken stellen nog niet teveel na over de toekomst na de scheiding. Elke dag brengt zijn eigen hectiek en sores om verlies van de relatie en het verdriet van de kinderen.

De toekomst lijkt meer een bedreiging. Het is te groot om te overzien, niet vast te stellen hoe ver weg en niet te sturen. Wie wil daar nu op dit moment en in deze fase over nadenken?

Structuur en werkwijze Scheiden met Floris
Floris begint eerst met het aanbrengen van structuur in al die wirwar van gevoelens en zaken die geregeld moeten worden. Daarnaast zal hij zal jongleren met de emoties die hij aan tafel tegenkomt bij het stel. Floris brengt balans in welke onderwerpen het eerst aan bod komen, welke nog (te) gevoelig liggen en waar al stappen gemaakt kunnen worden. Vervolgens informeert, rekent voor en ontkracht hij irreële angsten. In de gesprekken bewaakt hij de balans in wat er wordt gegeven en wat er wordt genomen. In wie er spreektijd heeft en wie er teveel domineert.


Diverse fases
Het stel maakt in het proces een aantal fases door. De eerste is vaak heel pijnlijk – het inzicht dat er geen redden meer aan is. Soms gebeurt dat bij Floris aan tafel. Maar vaak ziet Floris pas het stel aan het begin van de tweede fase, bij de berusting dat het toch gaat gebeuren.
In de derde fase brengt een vorm van paniek of ongerustheid: Kan ik het wel allemaal alleen? Hoe haal ik nog het beste uit alles wat we samen opbouwden? Floris pleit om het goed te regelen voor de kinderen en (pas daarna) voor jezelf en elkaar. In die volgorde. Dat is ook bepalend voor de vervolggesprekken. Wat hebben de kinderen nodig van de ouders, wat kunnen die ouders geven aan tijd, aandacht en geld? En daarna pas: Kunnen jullie daar, als individuen je rol in pakken? Wat heb je daarvoor nodig (aan inkomen, woonruimte etc.).

Laatste fase
Zo went het stel langzaam aan de laatste fase: een toekomst voor zichzelf. Het wordt reëel, het lijkt te doen. Ze zien het toekomstbeeld voor zich. En zo groeit tijdens de scheiding langzaamaan een nieuwe balans tussen de partners. En het vertrouwen in zichzelf en een nieuwe toekomst. Kortom, er ontstaat vertrouwen in de toekomst na de scheiding.

Neem indien nodig contact op met erkend scheidingsbemiddelaar en mediator Floris Heuyerjans voor een afspraak of een oriënterend adviesgesprek. https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Download ook voor meer informatie mijn e-book: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/