Verschillen tussen mediator en advocaat: de keuze en het dilemma

Jullie hebben het besluit genomen om uit elkaar te gaan en te gaan scheiden. In mijn praktijk als mediator in Purmerend wordt mij vaak gevraagd: wat zijn de verschillen tussen een mediator of advocaat?

En aansluitend: waarom zou ik kiezen voor een mediator in plaats van een advocaat? De antwoorden liegen er niet om.

Verschillen tussen mediator en advocaat : de kosten
Het belangrijkste verschil is dat een mediator zorgt dat er aandacht is voor beide partners bij de verwerking van een scheiding. Een advocaat probeert daarentegen het maximaal haalbare voor zíjn cliënt binnen te halen. Hij of zij houdt hierbij vaak geen rekening met de wensen en belangen van de partner. Je zult begrijpen dat dit de sfeer onderling verslechtert en het in de praktijk vaak leidt tot een (v)echtscheiding.

Bij keuze voor een advocaat is het meestal zo dat zowel de man als de vrouw ieder een eigen advocaat inhuurt. Je begrijpt wel dat de kosten voor beide partijen hierdoor enorm stijgen. Wanneer je tocht deze keuze hebt gemaakt, wordt er na overleg met de advocaat een verzoekschrift tot scheiden ingediend bij de rechtbank. Hierin staan jouw verzoeken met betrekking tot de partner- en kinderalimentatie, omgangsregelingen met betrekking tot de kinderen, wensen rondom het huis, etcetera. Terwijl het eenzijdige verzoekschrift is ingediend, krijgt je partner de kans om een verweerschrift of een eigen verzoekschrift in te dienen. Dat doet je partner samen met zijn of haar advocaat.

Verschillen tussen mediator en advocaat : de complexiteit
Bij zo’n geval van scheiden, treden er vaak moeilijkheden op. Hierdoor kan deze hele periode soms wel een jaar of langer duren. Er vindt eerst een zitting plaats bij de rechter. Daar worden de standpunten van beide partijen toegelicht door de advocaten. De rechter neemt vervolgens de benodigde tijd om alles te beoordelen. Naderhand wordt er opnieuw een zitting ingepland. Hierbij zal de rechter vragen gaan stellen aan jou en je partner. Daarnaast krijgen de advocaten wederom de mogelijkheid om de standpunten van hun cliënten extra kracht bij te zetten. Uiteindelijk doet de rechter per onderdeel in de verzoekschriften een uitspraak. Dit wordt een beschikking genoemd. Deze beschikking wordt ingeschreven in het register van de Burgerlijke Stand als jij en je partner het beiden eens zijn.

Mediator
Verschillen tussen mediator en advocaat : bij Scheiden met Floris vallen de kosten vrijwel altijd lager uit
Wil je op een soepele manier goede afspraken maken met je partner en zonder ruzie uit elkaar gaan? Dan kan het inzetten van een mediator een juiste keuze zijn. Een mediator leidt de gesprekken tussen jou en je partner, maar stelt zich niet op als advocaat. Beide partijen komen samen tot de beste afspraken. Indien gewenst kan een bemiddelaar uiteraard wel advies geven bij het maken van afspraken. Verder vallen de totale kosten bij scheiden met Floris vrijwel altijd lager uit. Waarom? U gaat samen naar één mediator. Hierdoor is het niet nodig om een tweede advocaat in te huren. Daarnaast bespaart het meestal ook tijd, omdat je in overleg met je partner naar oplossingen zoekt. Ook draagt het bij aan een heldere communicatie tijdens en na de scheiding. Dat is niet alleen prettig voor jullie, maar zeker ook voor jullie kinderen, indien van toepassing.

Verschillen tussen mediator en advocaat: Mediaton bij Scheiden met Floris in Purmerend is vaak succesvol
Wanneer jullie samen tot een overeenstemming zijn gekomen, worden alle documenten naar de rechter gebracht. Doordat jullie het (vaak) in goede harmonie eens zijn geworden, verloopt het proces vervolgens heel snel. En Scheiden met Floris blijft je ook in deze fase van dienst. Uiteindelijk krijgen jij en je partner een beschikking thuisgestuurd, waaruit blijkt dat het huwelijk is ontbonden. Voor effectieve mediation bij scheiding kunt u bij Scheiden met Floris in Purmerend terecht

Voor de hele regio is Floris Heuyerjans (tel. 0651920457) jullie professionele en gecertificeerde (familie)mediator. Wil je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen bij Scheiden met Floris de ervaren mediator in Purmerend of omgeving? Neem rechtstreeks contact op via: https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Voor nog meer informatie kun je ook gratis mijn e-book: “Ongedwongen Onthuwelijken” opvragen. Stuur een e-mail naar mail@scheidenmetfloris.nl.