Vechtscheiding – Hoe kun je dit voorkomen ?

Overal ter wereld spelen zich familiedrama’s af. Kinderen zijn daarbij vaak in extreme mate het slachtoffer. Bij een vechtscheiding is dat ook het geval. In Nederland raken elk jaar zo’n zevenduizend kinderen ernstig getraumatiseerd door de scheiding van hun ouders. Een familiedrama in het klein.

Kinderen worden vaak ingezet uit wraak
Een scheiding hakt diep in op je leven. Er is bij beide partners sprake van rouw. Ieder van jullie zal tijd nodig hebben om de scheiding te verwerken. Volgens psychiater Elisabeth Kübbler-Ross kan er zonder rouw zelfs geen nieuw leven worden opgebouwd. Maar die rouwprocessen lopen bij scheiden voor beide partners niet synchroon. Vooral omdat de ‘verlater’ vaak al langer op een scheiding is ingesteld dan de ‘verlatene’. Er kan daardoor boosheid of woede ontstaan bij de verlatene. Kinderen worden vaak ingezet uit wraak. Er zijn bijvoorbeeld ouders die hun kinderen bij hun ex-partner willen weghouden of proberen weg te halen.

Wetenschappelijke bevindingen bevestigen onze zorg
Kinderen van ouders die in zo’n vervelende situatie zijn beland, kampen op latere leeftijd twee keer zo vaak met problemen. Enkele wetenschappelijke bevindingen bevestigen deze zorgen:

ernstige conflicten tussen de ouders overrulen de positieve betekenis van vaders (Laumann-Billings e.a., 2001);
als moeders tevreden zijn over de omgangsregeling met vader, gaat het met de kinderen goed (Amato e.a., 1999);
kinderen gedijen nog altijd het beste in redelijk functionerende volledige gezinnen. Van de scheidingskinderen zijn zij die een conflictueuze scheiding meemaken het slechtste af;
na een vechtscheiding hebben jongeren een hogere kans op agressief gedrag en roken (Spruijt, 2007);
jongeren hebben na een ruziescheiding meer kans op depressieve gevoelens. Hoe meer conflict, hoe heftiger de depressie (Blijlevens e.a., 2005).
 
Deze complicaties zijn niet goed voor jou, voor je ex en zeker niet voor je kinderen. Strijd en woede zijn psychologisch gezien onvermijdelijk, maar het moet niet te lang doorgaan.

Respectvol scheiden
Respectvol scheiden kan onder andere worden gerealiseerd door middel van open en eerlijke bemiddeling. Voordat het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank, zullen jij en je partner afspraken moeten maken. Over wonen, levensonderhoud, verdelen of verrekenen van vermogen, pensioen, kinderen (ouderschapsplan) en allerhande kleine zaken. Investeren in overleg en het maken van goede afspraken in een vroeg stadium voorkomt veel leed bij kinderen én ouders. Bovendien zal het hoge proceskosten voorkomen. De totale kosten voor mediation zijn vaak een stuk lager dan de totale juridische kosten die gemoeid zijn met een gerechtelijke procedure. Dat betekent winst voor alle partijen.

Duidelijkheid geven aan kinderen
Uiteindelijk kan jullie gezamenlijke boek dicht en kunnen jullie samen met jullie kinderen een nieuw boek openslaan. Tijdens, maar ook zeker na de scheiding is het belangrijk dat jullie als ouders duidelijkheid blijven geven aan jullie kinderen. Ouders kunnen hun kinderen het allerbeste vertellen dat ze altijd van hen zullen blijven houden. Dat jullie hun vader en moeder zullen blijven en voor hen willen blijven zorgen. Met name jonge kinderen zijn voortdurend op zoek naar bevestiging van liefde van de ouders en alles wat verder te maken heeft met de echtscheiding. Door herhaling van de feiten omtrent de echtscheiding leren kinderen begrijpen wat er gebeurt. Wees en blijf daarom open en eerlijk naar je kinderen toe.

 

Voor tips en vragen kun je terecht bij Scheiden met Floris
Voor nog meer informatie kun je ook gratis mijn e-book: “Ongedwongen Onthuwelijken”downloaden via de volgende link:

https://kijk-op.nl/onthuwelijken/

Voor tips en vragen over dit, en veel andere onderwerpen met betrekking tot scheiden in de regio Assendelft, Purmerend, Volendam en Zaandam, kun je terecht bij Scheiden met Floris. Voor direct contact:  https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Voor de gehele regio Assendelft, Purmerend, Volendam en Zaandam is Floris Heuyerjans jullie professionele en gecertificeerde (familie) mediator. Wanneer er geen verdere moeilijkheden of complicaties zijn, zal de scheiding ongeveer drie maanden in beslag nemen.