Scheiden zonder vlam in de pan – Kan dat ?

Overleg tijdens de scheiding kan eenvoudig spaak lopen. Conflict over huis en geld nemen onbedoeld vaak de eerste en tweede plaats in. Kinderen komen daar vaak pas achteraan. Je zou je toch af moeten vragen ‘wat is nu echt belangrijk in mijn leven?’

De crux zit hem in het willen zien van de kleine dingen. Twee herkenbare voorbeelden uit mijn ervaringen als mediator in Purmerend wil ik graag met jullie delen.

Verkeerd scheiden – Scheiden met vlam in de pan

Van ‘verkeerd scheiden’ houd je jarenlang last. In mijn omgeving bevindt zich een man die zich met grote regelmaat kritisch uitlaat over zijn ex. Omdat hij weer dat ik in dit vak zit is dit ook met enige regelmaat ook stof voor een gesprek. Hij zegt dan onder meer “Ze krijgt elke maand veel te veel geld van mij, terwijl ze het huis ook al heeft gekregen”. Hij ziet ook zijn kinderen veel te weinig naar zijn zin. Terwijl ik zelf natuurlijk weet dat het hier gaat om kinderalimentatie, zij betaalt zelf de hypotheek en hij is zelf vaak op reis voor zijn werk. Zijn zoon en dochter zijn soms aanwezig en getuige bij zijn tirades uit frustratie.

‘Man, verzuchtte ik laatst, ‘zet je daar toch eens een keer overheen.’ De scheiding vond al ruim twee jaar geleden plaats. Bij deze persoon zit een groot deel van de wrok niet in de inhoud (ik voel me tekort gedaan) maar in de vorm van de scheiding: het koud beperken van alle contact tot het hoognodige, de harde woorden tijdens en na de scheiding. Zijn eigenlijke probleem is dat zijn gevoel niet erkend is.

Buitenechtelijke relatie – Scheiden zonder vlam in de pan

Heel anders reageert de vrouw, van wie de man al een tijd een buitenechtelijke relatie heeft. Niet zij, maar haar oudste dochter van 15 kwam erachter en vertelde het thuis. Hij gaf toe, koos voor zijn nieuwe liefde en was binnen twee weken het huis uit. U kunt zich voorstellen hoe hier eenvoudig de vlam in pan had kunnen slaan.

‘Ik was zeer onaangenaam verrast,’ erkent zij tijdens ons eerste gesprek over de scheiding. ‘Boos, ontzet, verdrietig, de hele rataplan. Maar als partner weet je dat je relatie over kan gaan.’

Twee dochters hebben ze samen, van 15 en 13 jaar. Op die leeftijd geloof je nog dat je leven altijd zal blijven zoals het nu is. Zij: ‘Alle fundament sloeg onder hun voeten weg; ik zag hun totale ontreddering. Die vond ik erger dan mijn verdriet.’ Hij heeft begrip voor haar gevoelens en hoopt tegelijkertijd dat zijn dochters hem ooit kunnen vergeven.

Zij hoopt dat ook. Juist háár hoop geeft de kinderen kans om van beide ouders te blijven houden. Kinderen weten heel goed welke ouder hun support het hardst nodig heeft. Als ouder kan je hierin eenvoudig manipuleren. Maar kinderen hebben de liefde van beide ouders nodig in hun proces naar volwassen worden. ‘We realiseerden ons dat we door onze dochters altijd met elkaar verbonden blijven,’ vertelt ze. ‘Daarom wilden we per se in gesprek blijven.’

Reageren? Dat kan, bij Floris Heuyerjans, uw regionale scheidingsbemiddelaar https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Zie ook: https://scheidenmetfloris.nl/scheiden-en-mediation-purmerend/

https://mfnregister.nl/mediator/8TBqCre_ifcM_80acG9vExqTB-uL0dTxINB70HSVrYY/