Scheiden zonder deskundige hulp?

Geeft internet de juiste oplossing?
Als ervaren scheidingsbemiddelaar schrik ik daar toch ook een beetje van. Wanneer stellen zelf met behulp van sjablonen die eenvoudig te vinden zijn op internet invullen en hiermee afspraken vastleggen op de wijze hoe ze willen scheiden. Dus indienen en/of vastleggen van de stukken, zonder advies en zonder toets op redelijkheid en billijkheid over de gemaakte afspraken.

Praktijkervaring
In mijn praktijk word ik regelmatig benaderd door stellen die al jaren uit elkaar zijn, toentertijd zonder experts afspraken hebben gemaakt en de scheiding via internet hebben ingediend. Kost bijna niks maar de spanning tussen partijen kan blijft bestaan. Waarom? Vaak is één van beiden financieel beter onderlegd dan de ander. En op het moment dat je nog getrouwd bent of samenwoont, wil je soms best nog leunen op deze kennis. Maar nadat de scheiding een feit is, gebeurt het vaak dat belangen nog meer gaan verschillen en je ex ander gedrag gaat vertonen en dan gebeurt het: de argwaan stijgt. “Heeft mijn ex wel alles eerlijk verdeeld? Ik herken hem of haar niet meer dus wie weet wat ik heb getekend, is dat wel eerlijk geweest?” En vervolgens blijft de spanning oplopen totdat een van beiden zegt: “ik ben het zat, kappen nu” of (als je mazzel hebt): “we gaan iemand laten doorrekenen wat wij hebben afgesproken”. En dan zitten ze bij mij aan tafel: voor de broodnodige inzichten. Vaak jaren later. Wat een zonde van hun tijd en energie.

Wat verwachten jullie?
Dus wat kunnen stellen verwachten wanneer ze zonder expert afspraken maken om uit elkaar te gaan? Wanneer partijen zonder zaken in kaart te brengen zeggen: “we stoppen met elkaar?” Je bent niet los van elkaar. En dan heb ik het nog maar niet over de Belastingdienst die schenkingsbelasting heft, ja, ook bij scheiding. Want bevoordeel jij je ex middels toebedeling van een huis (met overwaarde of een polis), een kapitaalverzekering, of iets anders, dan kan er een heffing komen omdat er gewoonweg geschonken is. Of afspraken over de verdeling van het opgebouwde pensioen in loondienst? Loop geen risico, laat je begeleiden zodat het boek echt dicht kan. Pas daarna kan er een nieuw boek open en ben je echt los van elkaar.

Dus ben ik blij met de nieuwe mogelijkheden die er via Internet worden aangeboden? Nee, dit werkt namelijk niet voor iedereen. Het zal best positieve punten hebben, ik heb ze helaas nog niet ontdekt. Maar gelukkig is het wellicht in jullie geval nog niet zover en schakelen jullie een expert in om te helpen bij het maken van de voor beiden beste keuzes.

Vanzelfsprekend zijn jullie welkom bij mij op kantoor voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Voor het geval jullie meer willen weten over scheiden met deskundige hulp.