Scheiden zonder dat de kinderen daar de dupe van worden

Als een gezin uit elkaar gaat is dat natuurlijk voor ieder gezinslid erg moeilijk. Scheiden brengt gevoelens van verdriet en verlies met zich mee.

De meeste mensen hebben tijd nodig om er weer bovenop te komen en iedereen doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Juist in deze emotioneel moeilijke periode moeten ouders ook belangrijke beslissingen nemen over hun kinderen.

Scheiding betekent het einde van een relatie tussen twee volwassenen, maar niet het einde van de relatie tussen ouder en kind. Kinderen blijven de ondersteuning en de liefde van hun ouders nodig hebben. Voor een kind is het ‘t beste als ouders hun verantwoordelijkheden en beslissingen over hem/haar kunnen delen. Dat betekent dat je een verschil zult moeten maken tussen (ex) partner zijn van elkaar en ouder zijn van je kind.

Wie gaat scheiden doorloopt een soort rouwproces, met het verschil dat de partner nog leeft. Dat maakt het verwerken van verlies gecompliceerder. Verdriet en gekwetstheid (van jaren) kan zomaar omslaan in woede en/of wraak. Er zijn ouders die daarbij hun kinderen uit wraak bij hun ex weghouden of weg proberen te halen. Wraak kan emotioneel heel aanlokkelijk zijn. Dit is niet goed voor jou, niet voor je ex en zeker niet voor de kinderen!

Hoewel de meeste ouders hun best proberen te doen, gaan veel van deze ouders daar niet altijd goed mee om. Sommigen maken het voor hun kind nog moeilijker dan het verdriet dat een scheiding sowieso veroorzaakt.Daarbij zijn de kinderen in extreme mate het slachtoffer. Afschuwelijk om te horen en te lezen terwijl het ook zo anders kan.

Hierbij wat tips bij het scheiden zonder dat de kinderen daar de dupe van worden 

Een kind heeft twee ouders. Geen discussie. Punt uit.

Beide ouders moeten zich realiseren hoe belangrijk het voor hun kind is, om beide ouders te blijven zien. Ik ben ervan overtuigd dat je met een goede scheiding – o.a. door respectvolle bemiddeling:

beter toekomt aan de verwerking van de scheiding, waardoor je
na de scheiding beter je kunt handhaven en
waarbij je het belang van je kinderen voorop kunt blijven stellen
 

Een slechte partner kan nog steeds een prima ouder zijn. Daarom pleit ik niet voor één vechtscheiding! En dat betekent soms dat je over je ego en eigen verdriet heen moet stappen om zaken goed te regelen voor de kinderen.Bedenk dat de manier waarop jullie met je scheiding omgaan. Een levensles is van jullie kinderen over hoe je omgaat kinderen en je partner. En wat is er nu mooier om te laten zien, dat je als volwassenen keuzes kunt maken die invloed heeft op de directe omgeving, maar dat je hier in respect naar het kind, het moederschap en het vaderschap mee om kunt gaan.

Blijf in gesprek met elkaar en vind iemand die jullie kan helpen om in gesprek te blijven. Zo kan jullie gezamenlijke boek dicht kan je jullie kinderen een goede levensles meegeven en een nieuw boek gaan openen.

En onthoud dat 75% van de gescheiden mensen gelukkiger is na de scheiding en dat zelfs 90% niet meer terug zou willen naar de oude situatie. Dat betekent dat de kans erg groot is dat ook jullie na jullie scheiding weer geluk zullen ervaren. Voor meer info zie ook: https://scheidenmetfloris.nl/ouderschapsplan/

Voor nog meer informatie kun je ook gratis mijn e-book: “Ongedwongen Onthuwelijken”downloaden via de volgende link:

https://kijk-op.nl/onthuwelijken/

Veel succes.

Floris Heuyerjans