Scheiden? Aandacht voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Als je gaat scheiden verandert er ontzettend veel, zowel op sociaal vlak als op financieel vlak. Hoewel je waarschijnlijk veel aan je hoofd hebt, is het goed om stil te staan bij situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen. Floris kan je hierbij helpen. https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Het overlijden van je ex-partner is één van de situaties die behoorlijke consequenties kan hebben op financieel terrein. Dat geldt zeker als er alimentatie wordt betaald.

Hieronder uitleg waarom.

Alimentatie betekent afhankelijkheid
Als één van jullie alimentatie ontvangt, betekent dit dat hij of zij financieel afhankelijk is van de ander. Het geld is waarschijnlijk hard nodig om iedere maand rond te kunnen komen. Een (groot) deel van het geld is mogelijk ook bedoeld voor de kinderen, bijvoorbeeld voor hun levensonderhoud en om de school of studies te bekostigen.

Maar wat gebeurt er als de alimentatiebetaler komt te overlijden? Dan vervalt er mogelijk een fors deel van het inkomen van de ander. Dit kan nare gevolgen hebben. Misschien word je zelfs gedwongen om je huis te verkopen.

Onderschat het risico dat je als alimentatie-ontvanger loopt dus zeker niet. Stel jezelf de vraag of je zonder alimentatie kunt rondkomen en kan blijven voorzien in je eigen levensonderhoud en die van jullie eventuele kinderen.

Een overlijdensrisicoverzekering kan uitkomst bieden
Om het verlies in inkomen na overlijden van je ex-partner op te vangen, kan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) een belangrijke rol spelen. Deze verzekering kan worden afgesloten op het leven van de alimentatiebetaler.

Als je ex komt te overlijden binnen de looptijd van de polis, krijg je een van de levensverzekeraar een bedrag uitgekeerd waarmee je het gemis in maandelijkse inkomsten kunt opvullen. Op die manier kun je jouw vaste lasten blijven betalen en voorkom je financiële problemen. Misschien is de dekking zelfs hoog genoeg om de studie van je kind te bekostigen.

Hoe kies ik een overlijdensrisicoverzekering (ORV)?
Het kiezen van een overlijdensrisicopolis kan lastig zijn. Gelukkig zijn er diverse sites op internet met veel informatie over dit onderwerp, bijvoorbeeld https://www.overlijdensrisicoverzekering.nl/

Welke aandachtspunten zijn belangrijk bij het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering?

We noemen er vijf:

De premie: de premie die je per maand en gedurende de volledige looptijd betaalt voor de verzekering
Eenmalige kosten: de eenmalige kosten die komen kijken bij het afsluiten van de polis
Verzekerd bedrag: het bedrag dat de verzekeraar na overlijden uitkeert
Type verzekering: blijft de dekking gelijk of daalt deze naarmate de looptijd vordert?
Looptijd: hoe lang blijft de dekking geldig?