Scheiden – de eerste stap naar een nieuwe toekomst

Je hebt besloten dat je relatie over is en wilt gaan scheiden. Dan komt het moment dat je daarvoor de eerste stap moet gaan zetten.

Als ik mijn eerste afspraak heb met stellen die hun scheiding willen regelen heb ik vaak mensen tegenover me die een grote berg voor zich zien en geen idee hebben hoe ze daarover heen gaan komen. De spanningen zijn groot. Mensen kunnen kwaad of verdrietig zijn, omdat ze eigenlijk niet willen scheiden, maar ja ‘zij’ of ‘hij’ wil dit nu eenmaal…’.

 

Natuurlijk is er onzekerheid over de toekomst: hoe gaat het verder met de kinderen? Wie blijft er in het huis wonen? Kan ik het straks allemaal alleen af? Hele begrijpelijke en logische vragen.

En dan ineens zitten deze mensen bij mij aan tafel om het proces in gang te zetten. De eerste externe persoon die na familie en kennissen op de hoogte wordt gebracht van de scheiding. En dat valt niet mee! Maar ja, je ziet ze ook denken: ‘Het moet nu dan toch maar gebeuren.’
Zo’n eerste gesprek brengt altijd veel spanning met zich mee en daar probeer ik zoveel mogelijk rekening mee te houden. Soms hebben mensen de behoefte om te vertellen wat ze dwars zit of hoe het tussen de partners gaat, soms willen ze horen hoe het scheidingstraject in zijn werk gaat, wat erbij komt kijken en hoe lang het gaat duren.

Als ik daarover vertel, glijdt een groot deel van de zorgen van de schouders en krijgen mensen het gevoel dat het allemaal goed geregeld wordt. Na zo’n eerste gesprek wil ik vooral dat beiden met een geruster gevoel naar huis gaan dan ze zijn gekomen. Dat ze er niet helemaal alleen voor staan. Want ik zie dat dát voor opluchting zorgt.

Neem indien nodig contact op met erkend scheidingsbemiddelaar en mediator Floris Heuyerjans voor een afspraak of een oriënterend adviesgesprek. https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Download ook voor meer informatie mijn e-book: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/