Kinderen en hun ouders die gaan scheiden

Als een gezin uit elkaar valt doordat hun ouders gaan scheiden is dat voor ieder gezinslid erg moeilijk. Scheiden brengt immers gevoelens van pijn, verdriet en verlies met zich mee.

De meeste mensen zullen tijd nodig hebben om er weer bovenop te komen. Ieder lid van het gezin doet dat dan ook op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Juist in een moeilijke en lastige fase in hun leven moeten ouders vaak belangrijke beslissingen nemen over hun kinderen. Scheiden betekent het einde van een relatie maar gelukkig niet het einde van de relatie tussen een ouder en kind.

Kinderen blijven ook na de scheiding de ondersteuning en de onvoorwaardelijke liefde van beide ouders nodig hebben. Het is voor de kinderen ook beter als de ouders hun beslissingen en verantwoordelijkheden delen met de kinderen. Voor de ouders betekent dat je een duidelijk onderscheid moet maken tussen je rol als (ex) partner en de rol van samen de ouders zijn van jullie kind(eren).

Iedere ouder zal zijn of haar best doen maar in de praktijk is gebleken dat zij daar vaak niet goed mee omgaan. Sommige ouders maken het hierdoor voor hun kind nog moeilijker dan het verdriet dat scheiden ook bij de kinderen veroorzaakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de mate waarin kinderen een scheiding kunnen verwerken voor een groot deel afhankelijk is of hun ouders erin slagen er weer bovenop te komen. Als je het als ouder lukt dan lukt het je kinderen vaak ook. Je kunt de kinderen laten zien dat je handig en zelfstandig bent in het oplossen van allerlei dagelijkse problemen. Stimuleer ook je kinderen om te praten en hun gevoelens te delen.

Het kan je als ouder helpen als de kinderen misschien ook wel dezelfde gevoelens hebben als jij. Vergeet niet dat zij er ook moeite mee hebben dat zij ook het gezinsleven kwijt zijn. Daarnaast kunnen zij ook boos zijn en last hebben van schuldgevoelens en/of angst voor het onbekende. Tevens kan verwarring en frustratie ontstaan over beslissingen over dingen die je zelf niet in de hand hebt.

 

Kinderen passen zich op verschillende manieren aan en kunnen ook allerlei soorten vragen stellen. De allerkleinste kinderen willen weten wat er gaat gebeuren en wie er nu voor ze zal gaan zorgen. De wat oudere kinderen vragen zich af wie zijn schuld dit nou allemaal is. Ook zij maken zich zorgen over de toekomst. Hoe ziet mijn toekomst er nu straks uit? Waar gaan we wonen? Hebben we eigenlijk straks wel geld genoeg?

De antwoorden die je als ouder op dit soort vragen geeft en vooral ook de manier hoe je er in de praktijk mee omgaat is erg belangrijk voor de kinderen. Wat hierbij kan helpen is dat je als ouders de kinderen verteld dat jullie het scheiden ook samen zullen doen. Als jullie meerdere kinderen hebben probeer dan in de communicatie zoveel mogelijk ook samen te doen. Het is voor de kinderen het beste om tegelijkertijd dezelfde boodschap te horen. Dit voorkomt verwarring en misverstanden.

Kinderen kunnen na verloop van tijd goed omgaan met de scheiding van hun ouders. De allerbelangrijkste voorwaarde hiervoor is echter dat ouders kinderen niet belasten met hun eigen gevoelens van boosheid en verdriet.