Jullie scheiding!

Tijdens de meeste kennismakingsgesprekken, gaat het er best rustig aan toe tussen stellen. Ze zijn open en spreken de ambitie uit om hier samen goed uit te komen. Voor henzelf maar ook voor de kinderen.

 Opvallend is, dat in de loop van de gesprekken, hier iets in veranderd. Dat komt enerzijds omdat de scheiding nu een feit is en er overgegaan wordt tot de verdeling. Aan de andere kant komt dat door de omgeving: alle vrijblijvende adviezen en opgeklopte verhalen op verjaardagen en in gesprekken. Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: het is jullie scheiding, jullie zijn uniek dus jullie scheiding is uniek. Doe de scheiding dan ook op jullie manier!

Herken je dat: je maakt iets mee en zodra je dit deelt met iemand, word je overdonderd door adviezen en verhalen over het verhaal van de neef van de broer van de buurman die naast je beste vriend(in) woont. Het is goed bedoeld, geliefden willen je bijvallen en helpen. Misschien zelfs een beetje voor je zorgen door te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt of jezelf tekort doet. Goed bedoelde woorden, die onbedoeld veel stuk kunnen maken.

 
Hoe kan je het beste omgaan met die adviezen?

Spreek de waardering uit dat men er voor je wil zijn en met je mee wil denken. Vraag hen om de adviezen te beperken tot vragen stellen. Zo krijgen jullie beiden scherp hebben waarom je bepaalde keuzes maakt.
Geef aan dat jullie scheiding van jullie is en dat je alleen een luisterend oor wilt. Of misschien wel wilt horen dat jij het goed doet. Vraag daarom!
Vertel ook gerust dat diegene niet bij het gesprek gezeten heeft en dus niet weet waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn. Geven loont en dat houdt de communicatielijnen tussen jou en je ex open.
Geef aan dat jij het belangrijk vindt dat je ex het na de scheiding goed heeft. En dat je niet het onderste uit de kan wilt. Waarom zou je dat willen?
Wees ook dankbaar voor het feit dat ze er voor je zijn maar vraag om ruimte om jullie scheiding zo te doen zoals het past bij jou en je ex.
 

Het luisteren naar verhalen van anderen levert slechts 1 op 100 adviezen iets goeds op. De andere 99 zorgen voor strijd. Het zijn vaak gedramatiseerde verhalen die jullie alleen maar verder uit elkaar brengen. Gun je ex een nieuwe toekomst en jezelf ook. Dat kan alleen maar door te scheiden op jullie eigen manier.

Neem indien jullie besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan tijdig contact op met erkend Scheidingsbemiddelaar en (Familie) Mediator Floris Heuyerjans voor een afspraak of een oriënterend adviesgesprek.

 

Link: https://mfnregister.nl/mediator/8TBqCre_ifcM_80acG9vExqTB-uL0dTxINB70HSVrYY/