Hoe vind je na de scheiding een betaalbare woning?

Indien éen van de beide partners wil en kan blijven in de woning zal de andere partner op zoek moeten gaan naar nieuwe en passende woonruimte.

Als beide partijen de gezamenlijke woning niet kunnen of niet willen overnemen zullen beide partijen op zoek moeten naar nieuwe en passende woonruimte.

Kopen
Voor het aankopen van een andere woning kan lastig zijn omdat er één inkomen wegvalt. De vraag naar woningen is op dit moment groter dan het aanbod. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van woningen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Via Funda https://www.funda.nl/koop/ worden vele woningen te koop aangeboden. Het is daarnaast ook mogelijk om voor de aankoop en met een gerichte zoekopdracht zelf een aankoopmakelaar in te schakelen.

Belangrijk is dat er ook een financier is die bereid is om te investeren in een hypotheek. Bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker of gelden van familie of derden in de vorm van een financiering en/of schenking. Voor de financiering van een nieuwe woning kan een eventuele overwaarde of de opbrengst uit de verkoop van de gemeenschappelijke woning voor een deel uitkomst bieden. Door de huidige lage rente vallen de nieuwe woonlasten vaak best mee. Vaak blijkt dat er meer mogelijk is en het loont de moeite om goed in kaart te brengen wat de financiële opties en mogelijkheden zijn. Dat geldt ook voor degene die in de woning blijft wonen want de ervaring leert dat het vaak geen Abc’tje is om uitkoop van de ex-partner mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Het is daarom altijd verstandig om hiervoor tijdig een gespecialiseerde hypotheekadviseur in te schakelen.

 

 
Huren
Het huren van een woning is ook niet makkelijk. Ook hier geldt dat de vraag groter is dan het aanbod. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet er aan diverse voorwaarden worden voldaan. Het kan zijn dat je in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag waardoor dit een goede en betaalbare optie kan zijn. Je bent wel afhankelijk van het aanbod en de wachtlijsten.

Particuliere huur is vaak prijzig en voldoet soms niet altijd aan de woonwensen. Wel worden er vaak woningen aangeboden in gewilde buurten en hiervoor is er geen wachtlijst.

 
Tijdelijke oplossingen
Het heeft na een voorgenomen scheiding met kinderen altijd de voorkeur om toe te werken naar een concrete en permanente huisvesting. Lukt dat niet en om te vermijden dat de spanningen zullen thuis oplopen en kan tijdelijke huisvesting een oplossing bieden.

Hierbij wat tips en voorbeelden voor tijdelijke huisvesting:

De tijdelijke huur van een vakantiewoning of chalet
Verblijf bij familie of vrienden
Degene die de zorg en opvang van de kinderen heeft verblijft in de woning en de andere partner verblijft die periode elders
Via een leegstands-beheerorganisatie tegen gebruiksvergoeding huren (bijvoorbeeld leegstaand kantoorpand of bedrijfsgebouw)
Informatie bij organisaties die woonruimte voor gescheiden mensen aanbieden

Tips en oplossingen
Soms komt er een tip en een oplossing vanuit een onverwachte hoek. Belangrijk is om zoveel mogelijk mensen in je netwerk kenbaar te maken dat je op zoek bent naar andere woonruimte. Soms heb je dan ook een extra gun factor. Daarnaast kan je vaak eerder in contact komen met een verkoper of een verhuurder. Dat geeft je altijd een voorsprong op anderen.

Scheiden met Floris richt zich op volledige begeleiding van mensen die uit elkaar gaan. Bij alle onderwerpen die hierbij komen kijken, waarbij goede afspraken over de kinderen en de huisvesting voorop staan. Met verstand van zaken en op een praktische en pragmatische wijze. Elke scheiding en ook de mensen en hun omstandigheden zijn immers uniek! Dat vereist een maatwerk oplossing. Meer weten? Neem dan gerust contact met mij op https://scheidenmetfloris.nl/contact/