Hoe vertel je dat jullie gaan scheiden?

De knoop is doorgehakt, jullie hebben besloten te gaan scheiden. Het nieuws aan de buitenwereld vertellen, is de volgende stap. En wie van jullie vertelt het dan? Gezamenlijk naar buiten treden met het nieuws komt misschien niet meteen in jullie op.

Toch kan het goed zijn om dit samen te vertellen aan ouders, vrienden en familie. Jullie zijn beiden betrokken bij de scheiding en het nieuws samen naar buiten brengen is goed voor het verwerkingsproces. De omgeving gaat hierop reageren en het is prettig als jullie hier samen met hen over in gesprek kunnen gaan.

Het nieuws snel vertellen
Scheiden is een gevoelig onderwerp waar veel emoties bij horen. Onvolledige verhalen kunnen al snel de ronde doen. Om dit te voorkomen is het verstandig om snel met het nieuws naar buiten te treden. Op die manier kan voorkomen worden dat het nieuws al bij bekenden terecht komt, nog voor jullie zelf de kans hebben gehad het te vertellen.

Zonder je ex-partner vertellen dat jullie gaan scheiden
Kunnen jullie geen normaal gesprek meer met elkaar voeren? Dan ontkom je er niet aan om het nieuws alleen te vertellen. Een aantal praktische tips hierbij:

Kies een dag en tijd die voor jou goed uitkomt, het is belangrijk dat jij er op dat moment klaar voor bent het nieuws te brengen;
Laat kort van tevoren weten dat je langskomt, dit voorkomt onnodig lange speculatie;
Het is wel slim om aan te geven dat je een serieus onderwerp komt bespreken;
Probeer, ondanks alle emoties, zo rustig mogelijk te blijven en vertel direct in grote lijnen wat er aan de hand is;
Vraag een vertrouwd persoon om met je mee te gaan voor support;
Als je het niet je hele familie- of vriendenkring persoonlijk wilt vertellen, vraag dan iemand anders om het aan de anderen in grote lijnen te vertellen. Je kunt er zelf later, als alles wat rustiger is geworden, nog een keer de tijd voor nemen om persoonlijk in gesprek te gaan.
 

Kinderen inlichten over jullie scheiding
Hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk om hen heel snel te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Maar hoe vertel je ze nu dat papa en mama niet meer van elkaar houden? Het is verstandig om dit samen te doen en je allebei goed voor te bereiden op het gesprek. Voor kinderen is dit ook een verwarrende en emotionele periode. Benadruk daarom dat jullie wel van hen blijven houden, ondanks dat jullie gaan scheiden. Wees duidelijk in wat hen te wachten staat, eerlijk over de situatie en stel zo snel mogelijk het ouderschapsplan op. Jullie blijven altijd samen hun ouders, ook in de nieuwe situatie. Vergeet niet tijdig de school te informeren. De juf of meester kan dan extra rekening houden met de situatie en emoties van jullie kind(eren).

Op het werk
Ook je collega’s en leidinggevende moeten van het nieuws op de hoogte worden gebracht. Wat je hen precies vertelt is heel persoonlijk. Het is verstandig om op het werk al snel in grote lijnen te vertellen wat er speelt. Wanneer je niet te lang wacht met informeren, zul je al snel merken dat het prettig is dat ze op je werk begrip hebben voor je situatie en je misschien ook wat gaan ontlasten. En moet je een keer iets eerder naar huis? Dan hoef je je niet steeds in bochten te wringen.

Praktische zaken regelen
In de voorbereiding op jullie nieuwe leven moet er veel geregeld worden. Minstens een van jullie moet van woonruimte veranderen, jullie financiën moeten gesplitst worden, de verzekeringen aangepast en jullie gaan op zoek naar een advocaat of scheidingsbemiddelaar die gaat helpen om goede afspraken te maken. Ook al staat jullie hoofd er nu niet naar, alle praktische zaken zal je toch goed moeten regelen. Wacht daar dus niet te lang mee.