28/08/2020
De Scheidingsmelding – Hoe doe je dat?
In mijn praktijk ontvang ik stellen aan tafel. In vele gevallen heeft één van beiden de boodschap van de scheidingsmelding aan de ander gedaan.
De ander is soms overvallen door deze scheidingsmelding en wil graag snappen waarom de ander weg wil uit deze relatie. De stellen praten dan bijvoorbeeld over de woordkeuzes, de voorbeelden, of de wijze waarop, of het moment van de melding. Maar de werkelijke reden of redenen van de wens om te scheiden, komt vaak niet goed uit de verf.
Als de ontvanger van deze boodschap gaat doorvragen bij de scheidingsmelder wordt het lastig. Er ontstaat vaak onbegrip en de vragen en emoties stapelen zich op. Op vele vragen heeft de scheidingsmelder vaak zelf ook namelijk het antwoord niet. Het gevoel om weg te willen en eruit te willen stappen, zit er vaak al veel langer. Dit is alleen maar toegenomen doordat dit gevoel al veel langer weggeduwd is. De emotionele afstand is groter geworden totdat uiteindelijk de bom is gebarsten en er geen weg terug meer is. Zeker als het hoge woord er nu ook uit is.
Loslaten is één van de moeilijkste dingen, zeker als de scheiding niet jouw idee of wens is. Maar blijven vasthouden en volhouden aan een relatie waarvan 1 van beiden weg wil, is toch ook geen optie. De scheidingsmelder wil het graag uitleggen maar welk antwoord geeft nou precies weer wat erachter zit? En welk antwoord zal de ander helpen om verder te kunnen gaan? Om daarin heel eerlijk te zijn: daar is gewoonweg niet altijd een pasklaar antwoord op.
Wat wel zeker is dat eromheen draaien en liegen zeker niet werkt. Voorbeelden noemen om je gevoel duidelijker te willen maken, veroorzaken meestal ontkenning of in het te willen overtuigen van de ander van zijn of haar ongelijk. Wat wel helpt is om direct en duidelijk zijn (bijvoorbeeld: ik wil niet meer met jou oud worden of samen in een relatie zitten).
Dit is een schok en groot verdriet voor de ander die dit anders ziet. Toon vervolgens vooral begrip voor de schok en het verdriet van de ander, want zijn of haar rouwproces begint nu pas terwijl die van de scheidingsmelder al een tijdje bezig is. Geef daar voldoende ruimte aan en toon begrip totdat de ander ook zover is. Pas dan kan je samen het proces van de scheiding ingaan, haast maken is hier nooit goed. Wees ook duidelijk en geef aan, dat de ander niets kan doen om het gevoel weer terug te krijgen en dat je emotioneel gezien niet meer terug kan. Ook al zou je het willen…..
Een goede scheidingsmelding op maat bestaat niet. Het enige dat je wel voor elkaar kunt doen, is samen antwoorden vinden. En juist daarbij kan een mediator jullie goed helpen. Want hoe hard de woorden ook klinken “ik hou niet meer van jou”, het zijn de moeilijkste woorden om te zeggen en te ontvangen maar ze zijn eerlijk en ze geven wel direct duidelijkheid. Daarbij helpt het bij de voortgang van de scheiding, zeker als een “derde” ook de echte boodschap van de scheidingsmelder vertaalt: wij worden niet samen oud.
Veel sterkte!
Reageren? https://scheidenmetfloris.nl/contact/
Lees ook mijn e-book (gratis te downloaden): https://kijk-op.nl/onthuwelijken/