Situaties uit de praktijk van Floris Heuyerjans

Alle liefde is economie en bij een scheiding moet worden afgerekend
Stellen die uit elkaar gaan, hebben dikwijls een ‘rekening openstaan’ die niet uit de bankafschriften afgelezen kan worden.

De een hielp onbezoldigd mee aan het realiseren van de droom van de ander, de ene partner zette het carrière-maken opzij, zodat de ander dat kon doen. Bij de scheiding moet deze rekening ‘vereffend’ worden. Maar hoe doe je dat?

Helpen opbouwen van eigen zaak
Helma wil na 27 jaar huwelijk scheiden van Jan. Jan heeft een bedrijf met zijn twee broers. Kapitaal dat hij opbouwde, zit grotendeels in het bedrijf en in het huis dat hij samen met Helma bewoont. Helma werkte jarenlang voor Jan en de broers, zonder daarvoor betaald te worden. Het werk groeide geleidelijk, van inkoop kwam er uiteindelijk administratie, facturatie, personeelszaken bij. Omdat Jan regelmatig voor de zaak op reis was, groeiden ze uit elkaar. Nu de kinderen volwassen en inmiddels de deur uit zijn wil Helma scheiden. Ze is nu 51 en kan bij solliciteren geen laatste salarisstrook overleggen om haar salaris mee te indiceren. Bovendien wil ze alsnog vergoed worden voor de laatste 25 jaar dat ze in het bedrijf heeft gewerkt.

Familiebedrijf
Een herkenbare situatie voor mensen met een familiebedrijf. De partner werkt mee in het bedrijf, vaak voor niets of tegen een geringe vergoeding. Wat dit geval typisch maakt, is dat het kapitaal voor een groot deel in het bedrijf zit en dat de broers van Jan ook mede-eigenaar zijn. Met andere woorden; Jan is niet de enige die beschikt over het geld uit het bedrijf en kan Helma niet zomaar voor 25 jaar arbeidsinzet verlonen. In dit geval gingen Jan en Helma akkoord met de inventarisatie van de waarde van het bedrijf door een onafhankelijke accountant. Omdat Jan en Helma in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is de helft van het bezit ook van haar. Ook van Jan’s aandeel in het bedrijf. Toen de waarde duidelijk was, is bepaald wat reëel zou zijn voor Helma om alsnog uitbetaald te krijgen. Jan kon dit niet in een keer voldoen, dat was duidelijk. Daarom is naar tevredenheid van Jan en Helma dit geregeld door middel van een afkoopsom en partneralimentatie. Jan en zijn broers besluiten vervolgens verder hun bedrijf om te zetten naar een BV, waardoor ook aansprakelijkheden op een betere manier zijn geregeld.

Carrière opzij gezet
Frank en Vera kennen elkaar van de rechtenstudie. Ze startten 15 jaar ieder hun eigen carrière. Hij bij een groot advocatenkantoor van naam, zij bij een rechtsbijstandverzekeraar. Hun carrière en salariëring hield jarenlang gelijke tred, totdat de kinderen kwamen. Erg klassiek koos Vera voor het moederschap en besloot tijdelijk afstand te nemen van haar carrière. Terwijl Frank de zijne voortzette, doorgroeide en daarvoor ook steeds beter betaald kreeg. Nu ze gaan scheiden vindt Vera dat zij ervoor heeft gezorgd dat Frank alles heeft ‘gekregen’; een gezin, een georganiseerd huishouden en een bloeiende carrière, ten koste van die van haar. Hoe wordt dit op redelijke wijze voldaan?

Gevoel en geld
Het lastige is dat hier gevoel en geld worden vermengd. De periode die Vera met haar kinderen heeft doorgebracht is immers niet in geld uit te drukken. Het is destijds voor zowel de kinderen als de moeder heel waardevol geweest om samen tijd door te brengen. Bovendien zijn er legio vrouwen die het wel lukt om een (parttime) baan ernaast te hebben, terwijl de kinderen opgroeien. Vera ziet na een aantal gesprekken in dat zij dankzij Frank de afgelopen jaren in luxe heeft kunnen leven, zonder de druk van een carrière te ervaren. De jonge generatie ouders kiest er tegenwoordig beter voor om werk en zorg te verdelen. Steeds vaker zie je dat de vader één of meerder dagen inlevert om ook bij zijn kinderen te kunnen zijn. Een goede zaak. Frank doet dit overigens graag en heeft één vaste dag laten vastleggen in het ouderschapsplan. Vera gaat – inderdaad met een achterstand – haar carrière weer oppakken en start binnenkort parttime bij een klein advocatenkantoor. Daarmee oefent ze zelf weer invloed uit op haar ontwikkeling. Voorlopig ontvangt ze, naast de financiële verdeling van het huis en geld, nog een redelijk ruime toelage dankzij de toeslagen en de kinder- en partneralimentatie.

 

Omwille van de privacy zijn de namen en de omstandigheden gewijzigd.

Voor meer informatie over de inhoud van dit bericht: https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Download ook mijn e-book: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/

Floris Heuyerjans