Scheidingsmelder: man of vrouw ?

De verschillen tussen de man of vrouw

De koek is op. Je besluit staat vast en wilt scheiden en moet deze boodschap aan je partner overbrengen.

Er kan een verschil zijn of de man of de vrouw de scheidingsmelder is. Bovendien kan dit ook van invloed zijn op het verloop van de scheiding. In mijn gesprekken met scheidende stellen valt het me op dat de voortgang afhangt van de inhoud van de boodschap die de persoon, die de scheidingsmelding ontvangt, krijgt. En blijven vaak onduidelijkheden niet beantwoord.

Scheidingsmelder: de man
Scheidingsmelder: man of vrouw ? – DE MAN

Het tijdvak waar de wens en het besluit om te scheiden bij een man zich voordoet, is vaak korter dan die bij een vrouw. Wat mij ook opvalt, is dat mannen vaak in zichzelf een strijd voeren tegen het ongemakkelijke en onrustige gevoel. Ze voelen zich niet meer gelukkig in de relatie. Vaak uit zich dit in hun gedrag en niet in het verbale via woorden. Herkenbaar hierin is bijvoorbeeld het zich terugtrekken in zijn eigen wereld, afwezig zijn thuis door veel achter de computer te zitten, minder oogcontact, langere werkdagen, meer sporten of met vrienden de deur uit zijn. Wanneer je dan als vrouw naar vraagt, dan geeft de man aan dat er helemaal niks aan de hand is. Totdat het punt is bereikt dat man voelt dat hij er zelf alles aan gedaan heeft (in zichzelf) en er bij hem een knop omgaat: ik wil dit leven niet meer, ik wil scheiden!

Vrouwen blijven dan vaak vol met onbegrip achter. Wat heb ik gemist en niet gezien, ik heb hem notabene zo vaak gevraagd of er iets was, waar komt dit nu ineens vandaan, waarom heb je niet eerder aan de bel getrokken dat je iets miste in onze relatie, waarom vecht je niet voor ons, etc.? Mannen herkennen vaak niet dat de vrouw behoefte heeft aan deze antwoorden. Vaak weten ze het antwoord zelf ook niet. De beleving is dat ze zelf hard gewerkt en gevochten hebben en geen oplossing meer zagen. Één ding is zeker: zo willen ze niet meer verder in het leven.

Scheidingsmelder: de vrouw
Scheidingsmelder: man of vrouw ? – DE VROUW

Vrouwen hebben in de periode voor de scheidingsmelding, vaak hints en indirecte klachten neergelegd bij de man. Vaak wachten vrouwen tot de vakantie en beginnen voorzichtig over dat ze iets missen of dingen graag anders zouden willen. Wanneer er vervolgens in de relatie weinig verandert en alles op oude wijze voortkabbelt na een korte tijd van opleving en verbetering, knapt er wat bij een vrouw. En als de knop omgaat, dan pas komt het hoge woord eruit: ik ben zo niet gelukkig meer en wil scheiden!

Mannen worden vaak overrompeld door deze boodschap. Excuses en reddingspogingen zoals, het ging toch al beter, we zijn toch vaker samen uit geweest, we hebben samen toch meer tijd doorgebracht, etc.? Maar dat was maar van korte duur en daarna vallen stellen vaak weer terug in oude leefgewoontes. Mannen merken en pakken de signalen van de vrouw vaak te laat op. Mannen willen vaak vaste ritmes en patronen maar vrouwen willen gezien en gehoord worden, en hebben aandacht van de partner nodig. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die vreemd gaan dat doen omdat een andere man hen wel ziet en hen wel de benodigde aandacht geeft.

Tip

Wat kun je leren uit dit verhaal: Blijf in gesprek met je partner en besteed aandacht aan elkaar. Vertel waar je mee zit, doe dit niet ingepakt maar direct! Voor je het weet, laat je iets moois lopen en is het allemaal te laat. Wees zuinig op elkaar! Veel sterkte en als jullie hierbij proffesionele hulp nodig hebben neem dan gerust contact met mij op.!

Voor nog meer informatie kun je ook gratis mijn e-book: “Ongedwongen Onthuwelijken”downloaden via de volgende link: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/

Mochten jullie toch (samen) besluiten dat uit elkaar gaan de beste optie voor jullie is dan kunnen jullie bij Scheiden met Floris in Purmerend terecht. Voor de hele regio is Floris Heuyerjans (tel. 0651920457) jullie professionele en gecertificeerde (familie)mediator. Wil je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen bij Scheiden met Floris? Bel of vul het contactformulier op de website in. https://scheidenmetfloris.nl/contact/