Scheiden is inleveren

Een scheiding levert niet alleen emotionele problemen. Bij de meeste stellen is het maken van afspraken over de financiën een lastig punt.

Vaak is er kennisverschil, omdat één van de partners tijdens de relatie verantwoordelijk is geweest voor alle in- en uitgaven. Deze partner weet vaak meer over de waarde van de woning, over hypotheken en de kosten van een huishouden.

Na de scheiding komt bovendien de tijd waarin je afscheid neemt van elkaar, maar ook van je leven in (relatieve) luxe. Het is – financieel – een stuk zwaarder om alleen verantwoordelijk te zijn voor de hypotheek, huur, gas water en elektra, de boodschappen en alle verzekeringen. Dit besef dringt tijdens de bemiddelingsgesprekken vaak bij beide partijen pas ten volle door. Scheiden is ook financieel inleveren.

 

Beter is het om in gezamenlijk overleg uit elkaar te gaan en financiën open en eerlijk te verdelen. Vooral als er kinderen in het spel zijn moet ook over geld goed worden nagedacht. Elkaar financieel uitkleden heef geen zin; de andere ouder moet immers ook fijne dingen met de kinderen kunnen doen.

Bovendien moet je weten hoe je er financieel voorstaat, na je scheiding. Een goede bemiddelaar kijkt wat er maandelijks nodig is en wat je zelf kan doen om in je onderhoud te voorzien. Vervolgens kijk je samen waar de financieel sterkere kan bijdragen zodat er voor de kinderen zo min mogelijk verandert. Dat levert een helder beeld op van de financiële situatie na de scheiding. Kijk ook op: https://www.nibud.nl/consumenten/begroten-en-budgetteren/

Wilt u op een goede wijze begeleid worden tijdens uw scheiding? Weten waar u financieel aan toe bent zonder de ander ‘uit te kleden’ (of zelf ‘uitgekleed’ te worden)? Het kan bij Scheiden met Floris. Voor meer informatie bent u welkom bij Floris Heuyerjans, 06 – 519 20 457.