Online Scheiden – Goedkoop is duurkoop

Opeens zien we het op meerdere plekken opduiken in de media: online scheiden. Door middel van vragenlijsten, ontwikkeld door de Rechtwijzer, worden stellen in de gelegenheid gesteld hun relatie te beëindigen.

Beide partners nemen plaats achter de computer zonder dat hierbij een derde partij aanwezig is. En wat schetst de verbazing: het is ook nog goedkoper. Rechtwijzer beweert ook nog dat deze manier van uit elkaar gaan vechtscheidingen voorkomt. Ik zet hier oprecht mijn vraagtekens bij. Want zaken niet bespreken maar onderhuids laten zitten is voor de lange termijn geen oplossing.

Waarom niet online scheiden? 

Natuurlijk is het van deze tijd om je zaken online te regelen. Met name als het gaat om het kopen van artikelen het afsluiten van verzekeringen of het boeken van de volgende vakantie. Dus waarom handelen we onze scheiding ook niet op deze manier af…. Daar kan ik wel wat redenen voor opnoemen.

Scheiden is een ingewikkeld proces

Scheiden is niet alleen een puur een zakelijk traject. Het heeft natuurlijk veel praktische kanten. Maar het kan naar mijn mening niet los gezien worden van een stukje emotie. Scheiden is afscheid nemen en afscheid nemen veroorzaakt een rouwproces. Dagelijks zie ik bij stellen die bij mij aan tafel zitten waarvan de ene partner al verder met de verwerking hiervan is  dan andere partij. Dit veroorzaakt een disbalans en bemoeilijkt de communicatie tussen partijen. Ook zie ik vaak dat de ene partij meer kennis van zaken heeft dan de andere partij. Vaak zit de ene partner nog helemaal in shock aan tafel terwijl andere graag door wil gaan en de zaak zo snel mogelijk wil afhandelen. Degene die de stekker uit de relatie heeft getrokken heeft soms de neiging de ander overal in tegemoet te komen wat begrijpelijk is, maar natuurlijk niet helemaal correct is. Schuldgevoel of medelijden kan hiervan vaak een onderliggende oorzaak zijn. Na jaren ervaring in de scheidingsbemiddeling zijn dit zaken die ik aan tafel herken en waar ik op inspring. Het is voor partijen soms lastig zakelijk naar de eigen scheiding te kijken, wat aan de andere kant ook heel begrijpelijk en menselijk is.

Kinderen en scheiden

En moeten over zoveel zaken keuzes gemaakt worden en dan ook nog eens over zaken waar mensen soms niet heel veel verstand van hebben. Ik tip even aan de eigen woning, pensioenen, lijfrentepolissen en alimentatieregelingen. Mensen hebben vaak geen idee. Als scheidingsbemiddelaar ontvang ik ook graag de kinderen een keer aan tafel zonder hun ouders. Ik luister naar hun wensen en verlangens voor de toekomst en bespreek met hen de zaken waar zij door de scheiding tegenaan lopen. Ook in verband hiermee heb ik serieus bezwaar tegen online scheiden. Nergens wordt er hier naar de stem van de kinderen geluisterd. Terwijl we de laatste jaren zo goed op dreef zijn om ook juist deze kinderen hun stem te laten horen. De impact van een scheiding is voor kinderen erg groot, en zou dus altijd een belangrijk gespreksonderwerp met ouders moeten zijn.

Online scheiden: Goedkoop is daarmee duurkoop 

Uit elkaar en wat nu?
Want nu nog kunnen mensen met een bescheiden inkomen en vermogen aanspraak maken op een bijdrage in de kosten door de Raad voor Rechtsbijstand. Toeval bestaat niet, laat dit nu net de club zijn die achter de website van Rechtwijzer zit. Als er meer mensen online zouden gaan scheiden scheelt dit veel geld voor de overheid. Wat een droevige ontwikkeling.

Het betere alternatief

Scheiden met Floris werkt met heldere tarieven zonder verborgen kosten. Ook als u in aanmerking komt voor een toevoeging gesubsidieerde rechtsbijstand dan vragen we dit gewoon voor u aan. Alles wat u samen nodig heeft om tot goede afspraken te komen is inbegrepen. Ik vind het namelijk belangrijk dat u in goed overleg met elkaar tot afspraken komt. Afspraken die over een paar jaar ook nog werken, ook als jullie kinderen groter worden. Of als je elk weer een andere relatie hebt. Samen overleggen bij mij aan tafel zie ik daarom als onmisbaar. Dat doe ik al vele jaren tegen een beslist eerlijk en concurrerend tarief. En daarmee is alle waar naar zijn geld.

Contact: https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Voor nog meer informatie kun je ook gratis mijn e-book: “Ongedwongen Onthuwelijken”downloaden via de volgende link: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/