Hoe kiezen jullie de beste samenlevingsvorm?

Een samenlevingsvorm is een verband waarbinnen mensen met elkaar samenleven.  En dat dit voor de buitenwereld als als zodanig herkenbaar is.

Jullie zijn samen een stel en willen graag jullie relatie formaliseren en bekrachtigen. Welke keuzes kun je dan maken om de beste samenlevingsvorm te kiezen die het beste bij jullie wensen en situatie past?

Verder zijn er bij wettelijk geregelde samenlevingsverbanden meestal voorwaarden waaraan de partners moeten voldoen. Dit om het onderlinge verband met elkaar te mogen vormen (broers of zusters mogen bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen). Ook zijn er speciale regelingen voor de eventuele ontbinding.

In het Nederland zijn de populairste samenlevingsvormen:

 • Het huwelijk, (inclusief het homohuwelijk);
 • Het geregistreerd partnerschap;
 • Het ongehuwd samenwonen.
 • Vast te leggen afspraken

Meestal zijn er echter nog verdergaande afspraken nodig, bijvoorbeeld over:

 • de huidige bezittingen en schulden (activa en passiva);
 • het erfrecht;
 • het gezag over eventuele (toekomstige) kinderen;
 • de wederzijdse zorgplicht;
 • de gezamenlijke besluitvorming.
   
  Het aangaan van een samenlevingsverband kan voor de partners ook juridische gevolgen hebben voor hun verhouding tot mensen buiten de samenlevingsvorm. Echtelieden kunnen bijvoorbeeld niet worden verplicht tegen elkaar te getuigen in een rechtszaak. Kortom, er komt best heel veel meer bij kijken om de juiste keuzes te maken.

Liefde en de toekomst
Als je de liefde voor elkaar wil bekrachtigen denk je vanzelfsprekend vaak niet aan zaken die er in de toekomst eventueel mis zouden kunnen gaan. Velen zweven nog op een roze wolk. Het is daarom raadzaam om je vooraf goed te laten informeren en inlichten waar je allemaal aan moet denken en welke samenlevingsvorm het beste bij jullie situatie en wensen past.

Scheiden met Floris is met kennis en jarenlange ervaring expert in het ontbinden van bovengenoemde samenlevingsvormen. Vanzelfsprekend kom ik in de praktijk heel gevallen tegen dat mensen dit ooit vooraf niet goed (voor elkaar) en verstandig hebben geregeld. Als je later onverhoopt het besluit neemt om uit elkaar te gaan en de relatie te beëindigen kan dit bij de ontbinding voor onverwachte complicaties zorgen.

Vaak is dit uit onwetendheid ontstaan en ik krijg dan te horen: “Als we dat dat vooraf hadden geweten hadden we dit wel anders geregeld”.

Het samenlevingsvorm advies
Om mensen die samen van plan zijn om hun relatie en samenlevingsvorm te formaliseren biedt Scheiden met Floris een geheel nieuwe dienst aan, namelijk het samenlevingsvorm advies.

Voor slechts € 99,00 ontvangen jullie een consult met nuttige tips en adviezen waarmee jullie met meer kennis en informatie de juiste keuzes kunnen maken welke samenlevingsvorm voor jullie het beste is.